Disebabkan bulan Mac 2014 adalah bulan ESP..so banyak la isu-isu pasal soya yg dikeluarkan. Macam-macam isu yang diutarakan..Kononnya soya ni tak bagus untuk kesihatan..Memberikan kesan negatif kepada kesihatan. Menyebabkan kanser dan pelbagai lagi isu yang dibangkitkan.
Bagi saya sebelum kita mengetengahkan sesuatu fakta, adalah lebih baik untuk kita mengkaji dengan mendalam akan kesahihan fakta tersebut. Its much much better..Usah terlalu cepat melatah..Kaji dulu.Cari fakta yang sahih.Jangan sesuka hati menghukum tanpa penilaian yang sahih.
Saya sendiri memang sangat sukakan soya. My favorites is tempe..Mesti ramai yang tahu tempe ni diperbuat daripada kacang soya yang diperam. Ini adalah makanan tradisi masyarakat Melayu Jawa. Walaupun saya bukan orang Jawa tapi saya memang suka makan tempe.Mungkin sebab saya biasa dikelilingi orang Jawa dari zaman belajar sehingga sekarang. Ramai orang yg sedar akan kebaikan tempe. Sekarang saya memang mengambil ESP sebagai supplemen harian untuk kecantikan kulit dan susu badan.
Sejak akhir-akhir ni ramai pulak yang mempersoalkan khasiat kacang soya. Padahal soya ni dh menjadi makanan harian dalam masyarakat kita. Bukan niat saya untuk mempertikaikan pendapat sesetengah pihak yang mengecam kebaikan soya. Saya cuma ingin memberi anda ruang untuk berfikir dari segi pro and kontra.Jangan tengok kontra semata-mata..Be open minded.
Jom baca serba sedikit pasal soya yang wajib anda tahu..
Tahukah anda ciri-ciri soya yang baik dan sepatutnya kita ambil???
- Ditanam secara organik
- Tidak menjalani proses genetik (non-GMO)
- Mengandungi 9 asid amino penting
- Dalam proses pembuatan untuk menghasilkan soya yang mengasingkan, kepingan soya dihancurkan dan dibasuh dengan air, bukan alkohol
- Bahan anti-thyroid/anti-pertumbuhan disingkirkan
- Diproses tanpa dipanaskan
- Ditambah dengan kalsium? (ketika minyak dikeluarkan, ia menjadi makanan berasid – dineutralkan bila kalsium ditambah)
KACANG SOYA TIDAK ORGANIK (menggunakan baja kimia, pestisid, etc) – mengandungi khasiat yang rendah tapi tinggi nitrat. Kandungan nitrat yang tinggi membawa risiko KANSER!!!
KACANG SOYA GMO - lebih murah untuk menghasilkannya, dan lebih berisiko kepada kesihatan pengguna kerana ia menghasilkan toksin!
9 ASID AMINO - adalah penting untuk proses penghasilan hormon, antibodi dan enzim. Kekurangan asid amino perlu ini menjadikan tubuh kita kurang berkesan untuk menjalankan proses-proses penting dalam tubuh.
KACANG SOYA DIPROSES DENGAN ALKOHOL – mengurangkan kadar isoflavone hingga 88%! Isoflavone adalah bahan yang mengurangkan risiko kanser. Ia juga penting dalam tindakan hormon dan jisim tulang.
BAHAN ANTI-TIROID & ANTI-PERTUMBUHAN – menyebabkan fungsi tubuh terganggu dalm meningkatkan risiko kanser.
KACANG SOYA YANG DIPROSES (DIBUANG MINYAKNYA) – menjadi berasid. Kalsium yang ditambahkan akan menjadikannya neutral semula.
Kesimpulannya, cubalah anda tengok dan kaji, apa dan dari mana minuman soya yang anda minum tu.
ESP Shaklee
Energizing Soy Protein Shaklee memenuhi 7 ciri yang dinyatakan di atas. Jadi tidak hairanlah harganya agak mahal berbanding produk soya lain. Malahan proses membuatnya begitu rapi untuk menjaga khasiatnya.
Penggemar soya tak perlu risau lagi, bertukarlah kepada ESP, elakkan risiko kanser yang berpunca dari kacang soya yang tidak diproses dengan baik.
Credit to GenkiMomma
*Produk ini bukan bertujuan untuk mendiagnos, merawat , menyembuhkan atau mencegah sebarang penyakit.
Hubungi saya segera untuk sebarang pertanyaan/pertanyaan.
JOM SIHAT & CANTIK BERSAMA SHAKLEE!!
Wan Norhayati bt Wan Tahir
♥ Shaklee Independent Distributor [ ID No : 866292 ]
♥ Contact No | WhatsApp :012 6704659
♥ Emel : wanyatie82@gmail.com
♥ Laman web: mommycun.blogspot.com
No comments:
Post a Comment